Läs våra senaste nyheter
Magasin Måltid #5/21 är ute!
Det finns kollegor som stöttar, och så finns det de som blir bästisar för livet. Magasin Måltid...
Offentliga Måltidens Dag är här!
Vildsvinsservering, soppbjudning, äppellopp och skolmatsomröstningar. Kreativiteten är på topp i...
Skolorna allt vego-vänligare
Sju av tio kommuner upplever att intresset för vegetarisk skolmat har ökat under de senaste tre...
Norge får gratis skolmat
Norges nya regering vill införa gratis skolmåltider för grundskola och gymnasiet. Den nya...
Nytt center för havreforskning
Trodde du att havre-boomen hade lagt sig? Nu satsar havredryckstillverkaren Oatly på ett...
Svenskt konkurrerar med eko
Sveriges kommuner och regioner prioriterar svensk, konventionell mat framför ekologisk. Det visar...
Krav på certifierat kött vid upphandling
Kräv djurskyddscertifieringen Grund Nöt när livsmedel upphandlas. Det är ett av förslagen i...
Dags för gratis skolfrukost?
Enligt ny forskning blev svenska barn längre, friskare och rikare när gratis skollunch infördes i...
Varnar för stigande livsmedelspriser
De globala priserna på vanliga livsmedelsråvaror har ökat kraftigt de senaste åren, i vissa fall...
Stor kartläggning av småbarnens matvanor
Är det pannkakor, sushi eller tacos som går hem bland de minsta? Och hur många ”klämmisar” klämmer...
Närproducerad utmaning i Karlstad
En utmaning som går ut på att komponera en lunch med så stor andel närproducerade råvaror som...
Gustav blev Årets Kock
Vinnaren i Årets Kock 2021 är Gustav Leonhardt, 25 år, från Nynäshamn. Finalen avgjordes i går i...
Lättare att upphandla svenskt
Det har blivit enklare att upphandla livsmedel som motsvarar svensk lagstiftning. För att...
Nya numret är här!
I Magasin Måltid #4 berättar "kungen av guldkanter" Carl Jan Granqvist om det oerhört viktiga...
Tonfisk på väg mot återhämtning
Utvecklingen ser ljusare ut än tidigare för flera tonfiskarter, enligt den uppdaterade...
Livsmedelsakademin: “Dags för en ny lag mot undernäring!”
Det är dags för en ny lag som motverkar undernäring bland våra seniorer. Det menar...
Bättre kött i offentlig sektor närmar sig
Regeringen ska presentera ett förslag om obligatoriska krav vid upphandling av animaliska...
Detta gäller för skolmåltiderna
Höstterminen är i gång, med nya pandemiregler. Sedan den 10 augusti är huvudregeln att ha...
Lågpris effektivt mot matsvinn
Den mesta maten kastas i hemmet och "nudging" har visat sig vara ett effektivt sätt att få folk...
Rekordår för rapsen
Den svenska rapsskörden slog nya rekord. Totalskörden av raps och rybs förväntas enligt...
EFSA: “Ät så lite socker som möjligt!”
Ju mer tillsatt socker i mat och dryck, desto större risk för problem som fetma, typ 2-diabetes...
Dubbelt så hög hyra på särskilt boende
Pensionärer på särskilda boenden har upp till 160 procent högre boendekostnader jämfört med...
Stadsodlingar under lupp
Stadsodling är en växande trend, inte bara i Sverige. Nu ska potentialen utredas i ett nytt...
Dyster utveckling för klimatet
Vädret blir mer och mer extremt med torka, värmeböljor och stora mängder regn. Samtidigt smälter...
Äldre var rädda för kökspersonal
Äldre på ett seniorboende i Linköping har känt sig hotade av en i kökspersonalen, enligt en...
Uppdaterade råd kring NPF-måltider
Hur anpassar man menyer och måltidsmiljö så att barn och unga med NPF kan få den näring och...
Anställd varnad för att ha tagit hem mat
En anställd i Svedala kommun har fått en varning för att vid flera tillfällen ha tagit med...
Skolmat skänktes till vårdpersonal
Hundratals lådor med skolmat som inte ätits upp av eleverna skänktes – tack vare prisbelönte...
Klimatsmart skolmat fick tummen upp
När eleverna på tre skolor i Stockholmstrakten fick en ny skollunch med 40 procent lägre...
Nya upphandlingskriterier för hållbara förpackningar
Upphandlingsmyndigheten inför nya hållbarhetskriterier som ska styra användandet mot cirkulära...