Svenskt konkurrerar med eko
Publicerad: 2021-10-07

Sveriges kommuner och regioner prioriterar svensk, konventionell mat framför ekologisk. Det visar nya halvårssiffror från Ekomatcentrum.

De svenska, konventionella livsmedlen har ökat i såväl värde som volym mellan 2019–2021. Ekologiska och KRAV-märkta råvaror är däremot enligt Ekomatcentrum “förlorarare”.

Medan de KRAV-märkta livsmedlen har tappat i volym och stagnerat i värde sedan första halvåret 2019, har svenska, konventionella livsmedel vunnit terräng och tagit marknadsandelar från det ekologiska. Enligt den senaste statistiken är 67 procent av maten på offentliga tallrikar av svenskt ursprung, 43 procent är ekologisk och 31 procent svekologisk, räknat i kilo.

– En förklaring är att kommuner och regioner monterar ner sina ekomål. 2017 hade 88 procent av kommunerna och regionerna mål för ekologiska inköp. 2020 hade andelen med ekomål minskat till 67 procent. Förändringen kom med senaste valet och nya politiska konstellationer som förordar svenskt framför ekologiskt, säger Mimi Dekker, verksamhetsledare på Ekomatcentrum i ett pressmeddelande.