Gustav blev Årets Kock
Publicerad: 2021-09-17

Vinnaren i Årets Kock 2021 är Gustav Leonhardt, 25 år, från Nynäshamn. Finalen avgjordes i går i Stockholm. Det blev alltså Gustav som tog hem guldet och titeln Årets Kock 2021 ­– svensk mästare i professionell matlagning.

– Det känns helt fantastiskt och ofattbart. Jag lyckades vinna Årets Kock 2021 och jag har ingen aning om hur jag gjorde det, säger Gustav Leonhardt.

De åtta finalisterna tävlade först i tre olika moment. Finaldagens första uppgift var att laga en varm huvudrätt på gul lök, vilket de vetat och haft möjlighet att träna på sedan i somras. Finalens andra tävlingsuppgift var att laga en valfri rätt på en råvarukorg på huvudråvarorna baljväxter och pilgrimsmussla. Dagens tredje tävlingsuppgift var att laga en rätt på vildsvin.

Efter de tre inledande momenten fick fyra av kockarna lämna tävlingen och de fyra bästa fortsätta att tävla i en sista utmaning. Gustav Leonhardt, Anders Isaksson, Louise Johansson och Henric Herbertsson tog sig vidare och fick ta sig an dagens sista tävlingsuppgift som var att laga två rätter på huvudråvarorna, havskräfta och skånsk blommehöna. Vid prisceremonin på Annexet fick Gustav ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld, samt en prischeck på 250 000 kr. Prisutdelare var Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007 och juryns ordförande. På andra plats kom Anders Isaksson och på tredje plats Louise Johansson.

Gustav är 25 år och detta är hans första final i Årets Kock men har tidigare tävlat i Kocklandslaget och i Bocuse d’Or.
– Mat har alltid varit närvarande i min familj, mormor har jobbat som hushållslärare och visade tidigt hur man steker pannkakor och plättar. Och så är jag uppvuxen på landet, i norra Sorunda utanför Nynäshamn. Jag har alltid varit van vid att lammen går i hagen på våren och ligger i frysen på hösten.

Foto: Anna Björkegren