Skolmat skänktes till vårdpersonal
Publicerad: 2021-07-01

Hundratals lådor med skolmat som inte ätits upp av eleverna skänktes – tack vare prisbelönte eldsjälen Lasse Wennman från Matakuten – till vårdpersonal på intensivvårdsavdelningen på Gävle sjukhus under försommaren.
– Det är helt fantastisk mat, jättegod, som betyder oerhört mycket för vårdpersonalen, säger Lasse Wennman, till tidningen Aftonbladet som rapporterade om nyheten.
Under våren 2020 togs många initiativ av både privata och offentliga aktörer för att leverera luncher till vårdpersonal som slitit hårt under pandemin. I maj i år hade situationen om möjligt förvärrats.
– Det är fullständigt kaos på avdelningarna fortfarande och vårdpersonalen som sliter är tröttare än någonsin. De sliter hårt och tvingas jobba mellan tolv och tretton timmar i skift så de hinner inte laga mat. Det var en bekant till mig som kom med det här initiativet, berättar Lasse Wennman för Aftonbladet.
Sedan flera år driver han Matakuten i Gävle som tidigare hjälpt hemlösa familjer med mat och julkassar, vilket han fått pris för. Nu har han alltså även hjälpt vårdpersonal med matportioner som inte gått åt.
– Jag har ett flerårigt samarbete med Sodexo som serverar maten i de flesta skolor. När de gick över till hemundervisning erbjöd Sodexo matlådor till eleverna men många har inte hämtats ut. Och då har vi kunnat komma och plocka upp dom, säger Lasse Wennman.
Mellan 300 och 500 matlådor i veckan hämtades från skolorna och levererades till sjukhuset. En del lådor har även kommit från privata skolor. Varje månad samlas 10 ton mat in av Matakuten som räddas från att slängas och ges till behövande. Planen är att under sommarlovet få företag att skänka pengar så att mat kan köpas från restaurangerna till vårdpersonalen.
Matakutens verksamhet där behövande privatpersoner kan hämta matkassar är öppen fyra dagar i veckan. Varje månad samlar Matakuten in 10 ton mat som de delar ut till behövande, bland annat personer som förlorat sina jobb under pandemin.