Stor kartläggning av småbarnens matvanor
Publicerad: 2021-09-23

Är det pannkakor, sushi eller tacos som går hem bland de minsta? Och hur många ”klämmisar” klämmer de i sig, i snitt? När Livsmedelsverket undersöker svenska småbarns matvanor är fyraåringarna först ut.
– Vi behöver veta mer om vad småbarn äter för att till exempel kunna ta fram relevanta kostråd och för att barn i Sverige ska vara representerade när EU sätter gränsvärden för skadliga ämnen i maten, säger Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör, i ett pressmeddelande.
För sjätte gången undersöker Livsmedelsverket svenska folkets matvanor genom jätteprojektet ”Riksmaten”. Den här gången är det dags för småbarn i åldrarna 4 år, 1,5 år och 9 månader att få sina vanor kartlagda. Sammanlagt ska 3 000 barn undersökas för att man vill ta reda på hur mycket näring, samt eventuella, skadliga ämnen, de får i sig från maten.
– Föräldrarna är avgörande i den här undersökningen, men vi vet att småbarnslivet är en stressig tid. Att få med dem på tåget är därför den största utmaningen för oss, säger Lotta Moraeus, dietist och projektledare.
I undersökningen får föräldrarna skriva upp allt deras barn äter och dricker i en digital matdagbok under två dagar, en helgdag och en vardag. En del barn tillfrågas även om att lämna urin- och blodprover och alla får lämna avföringsprov på frivillig basis, för att man ska kunna se förekomsten av näringsämnen, tarmflora, antibiotikaresistenta bakterier och eventuella skadliga ämnen i kroppen.
Även barnens fysiska aktivitet mäts. Det görs genom att de bär en aktivitetsmätare runt midjan under all vaken tid i sju, hela dagar.