Läs våra senaste nyheter
Matcirkeln blir grönare
Livsmedelsverket lanserar en ny, grönare matcirkel. I vart och ett av de sju fälten finns...
Ökad matbudget i 3 av 4 kommuner
I minst hälften av kommunerna äter eleverna numera mer skolmat än tidigare, enligt en enkät som DN...
NYTT NUMMER!
I Magasin Måltid #1 bjuder vi på senaste nytt från den offentliga gastronomin, varvat med långa,...
Mattanken lanserar ny erfarenhetsbank
En erfarenhetsbank för offentliga måltider lanserades i dagarna av Mattanken, Jordbruksverkets...
Sjukhusens matsvinn kartläggs
Nu ska sjukhusens matsvinn kartläggas för första gången någonsin. I januari gick en matsvinnsenkät...
Var femte köper mat för sparpengar
Var femte svensk har tvingats ta av sina sparpengar för att köpa mat det senaste halvåret, enligt...
Malmös skolmat kan få spränga budgeten
Allt tydde på att de stigande matpriserna skulle tvinga fram drastiska nedskärningar i Malmös...
GB Big Pack årets matbluff
Visste du att glassen i GB Big Pack "kan innehålla mjölk"? Barnkalas-klassikern fick i särklass...
Världens roligaste styrdokument?
Mat och måltider ska vara roligt, enligt Strängnäs kommun, som nu har gett ut "Sveriges roligaste...
Sjukhus minskade matsvinnet med 70 procent
På fem år har Södersjukhuset i Stockholm lyckats minska sitt matsvinn med 70 procent, rapporterar...
Dyrare skolmat i Malmö
Kostnaderna för skolmaten i Malmö har ökat med 27 procent utan att stadens skolrestauranger fått...
Dietister vill se skärpta lagar
Var fjärde svensk riskerar att bli sjuk eller dö i förtid på grund av sina matvanor. Obesitas hos...
Blir befolkningen friskare av skolfrukt?
Sockerskatt, sänkt moms på nyttig mat eller skolfrukt – vad hjälper egentligen för att få en hel...
Vegokött får tummen ner i ny studie
På förpackningen står det att soja- eller ärtprodukten innehåller mycket järn – men kroppen kan...
Nytt nummer!
Julen kom tidigt till redaktionen! Magasin Måltid #6 är en riktig smällkaramell, fylld med...
Sjukhus beredda på kris
16 av Sveriges 21 regioner har en beredskapsplan för sin måltidsverksamhet, enligt en ny...
Ändring av kritiserade regler kring ägg
Från och med i dag, 8 december, tillåter EU:s handelsnormer att ägg får säljas från värpningsdagen...
Tio miljarder till hållbar matproduktion
Regeringen fortsätter att dela ut miljarder för att boosta den hållbara livsmedelsproduktionen. I...
Två miljarder ska främja svensk sjömat
Från och med i morgon blir det möjligt att söka stöd för att driva hållbart yrkesfiske och...
Elever äter mer när maten blir dyrare
Högre matpriser har lett till att fler elever äter i skolrestaurangen, och de äter mer! Det...
Årets Bonde 2022 är utsedd!
Det blev Nöbble gård i Rockneby som tog hem titeln Årets Bonde 2022, i samband med en prisceremoni...
Patienter riskerar undernäring
Livsmedelsverket larmar om att många patienter på landets sjukhus riskerar undernäring, trots att...
Bok om skolmatsnostalgi blev Årets Svenska Måltidslitteratur 2022
I går fick boken Från Kantiner och kartonger till kunskap och kärlek pris som Årets Svenska...
Kött kastas redan på gården
13,000 ton nötkött kastades under 2020 redan på gården eller slakteriet. För grisar var...
Förslag: “Slopa momsen på ekomat!”
För en tid sedan skrev vi om hur ledande företrädare för Axfood, butikskedjorna Willys och Hemköp,...
Krav på återanvändningsbar “doggybag”
Från 1 januari 2024 ska företag som serverar mat och dryck i engångskärl erbjuda kunden möjlighet...
Ny lag mot undernäring bland äldre
I dag, den 1 november, träder en ny lag i kraft som ska förhindra undernäring bland äldre. Bakom...
Extra stjärnspäckat nummer!
Nu är Magasin Måltid nummer 5 ute. Missa inte vår stora White Guide Junior Gala-special med...
Klimatsmart vecka i 32 kommuner
Skolor i 32 kommuner över hela Sverige lagar den här veckan mat inom planetens gränser, för drygt...
Hot mot personal när matsedeln ändrades
Lyckseles nya måltidschef Klaus Dudenhöfer hade höga ambitioner. Nu skulle mer mat lagas från...