GB Big Pack årets matbluff
Publicerad: 2023-01-25

Visste du att glassen i GB Big Pack “kan innehålla mjölk”?
Barnkalas-klassikern fick i särklass flest röster när svenska folket fick rösta fram Årets Matbluff 2022. Det var i våras som tillverkaren gjorde om receptet och ersatte mjölkprodukterna i glassen med framför allt vatten och ärtprotein, skriver Äkta Vara. Detta framgår dock endast på förpackningens baksida, där det även står att produkten “kan innehålla mjölk”. På framsidan pratar man bara om att det nya receptet har ett lägre klimatavtryck än det tidigare.
– Uppenbarligen är det många konsumenter som tycker att bytet av en av huvudråvarorna är en försämring, som har skett i smyg. Även för de som vill undvika mjölk så vore det lättare att hitta produkten om detta framgick tydligt, säger Äkta Varas chef Björn Bernhardson i ett pressmeddelande.
Drygt 18,000 personer röstade enligt konsumentföreningen Äkta Vara som varje år arrangerar tävlingen. Cirka hälften av rösterna gick till GB Big Pack. De övriga fyra finalisterna var Nyckelbryggerier Cider med smak av lingon, Arla Keso protein, Fazer Willja Oat for whipping och Bravo Röd apelsin.

Så här lyder juryns motivering:
GB har bytt recept på sina klassiska Big pack, till ett med lägre klimatavtryck. Samtidigt har de tagit bort alla mjölkprodukter, som många nog förväntar sig att en glass som denna ska innehålla. Att så är fallet framgår endast om man granskar baksidan. Mjölkprodukterna har ersatts med bland annat vatten och ärtprotein. ’Kan innehålla mjölk’, står det komiskt men helt korrekt, efter ingrediensförteckningen.”