NNR: Max 350g rött kött i veckan
Publicerad: 2023-04-05

Konsumtionen av växtbaserad mat öka medan köttkonsumtionen behöver minska. Det är slutsatsen i förslaget till nya nordiska näringsrekommendationer (NNR) som presenterades den 31 mars. NNR är den mest aktuella och heltäckande sammanställningen av forskning om hur befolkningen bör äta för att må bra, utan att påverka miljön och klimatet i onödan. NNR blir sedan grunden för kommande kostråd i Sverige och de nordiska länderna. Nu välkomnar NNR-kommittén synpunkter på förslaget i en öppen remiss, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
– Forskningen är tydlig med att det bästa för klimat och miljö är att minska köttkonsumtionen och istället äta mer baljväxter, grönsaker och fullkornsprodukter. Det skulle också vara bäst för hälsan, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket och Sveriges representant i NNR-arbetsgruppen.
En nyhet är att konsumtionen av rött kött och chark rekommenderas vara högst 350 gram per vecka. Det kan jämföras med dagens svenska kostråd, som är att äta högst 500 gram rött kött och chark per vecka.
– Män som grupp äter i snitt nästan dubbelt så mycket kött som kvinnor, så för dem skulle det innebära en minskning med ungefär hälften jämfört med dagens konsumtion, säger Hanna Eneroth.

Remissen är öppen till 26 maj.