Matcirkeln blir grönare
Publicerad: 2023-03-06

Livsmedelsverket lanserar en ny, grönare matcirkel. I vart och ett av de sju fälten finns växtbaserade alternativ som är markerade med en grön symbol. ” För att vi ska kunna ställa om till ett mer hållbart sätt att leva är det bra att äta mer växtbaserat”; konstaterar Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Ärtor, linser och bönor räknas som extra proteinrika och får därför plats både i grönsaksdelen och i delen med kött, fisk och ägg.
Under rubriken ”mejeriprodukter” ryms numera både animaliska och vegetabiliska alternativ, med tillägget att den som bara äter växtbaserade alternativ behöver välja sådana som är berikade med bland annat kalcium, B-vitamin och D-vitamin för att få i sig liknande näringsämnen som från mjölkprodukter.
Den första svenska modellen av det som vi i dag kallar Matcirkeln, utarbetades av Statens institut för folkhälsa på 60-talet. Den bestod av samma sju livsmedelsgrupper som i dag, men kallades då för kostcirkeln. Den har förnyats några gånger sedan dess. Placeringen av grupperna ändrades 1979 och 1991 ändrades namnet till Matcirkeln.
Nu har alltså Matcirkeln uppdaterats ännu en gång för att återspegla behovet av en mer växtbaserad kosthållning.