Vellinge laddar inför Storköks-SM
Publicerad: 2019-08-19

Den 3-4 september går finalen i Svenska Storköksmästerskapen av stapeln. Magasin Måltid hängde lite med ett av finallagen, Team framtidens kockar i Vellinge, under deras mest intensiva träningsperiod.
– I stort sätt allt jobb som tävlingen innebär gör vi på vår fritid, men det är inget som går ut över vårt dagliga jobb – snarare förgylls det av att vi tävlar. Vi ser verkligen fram emot att göra detta tillsammans, säger lagmedlemmen Mikael ”Micke” Andersson.
Han förklarar att laget är ett ”hopplock” av kockar från olika skolor i kommunen. Efter att ha tagit fram en meny baserad på en given råvarukorg sökte de till tävlingen, och strax efter att matgästerna gått på sommarlov fick laget veta att de gått till l final.
– Ingen av våra matgäster vet något än, men vi funderar på att bjuda in några elever för provsmakning. Det hade varit spännande, tycker Micke.
Men framför allt gäller det att provlaga menyn om och om igen, tills samarbetet flyter perfekt. Det är ingen liten uppgift – temat är Streetfood och Vellingekockarna har valt att satsa på en uppsjö smårätter med finkrogs-touche. Vad sägs om palsternackbollar på spenat med palsternackskrisp och bränd crème fraiche, citron- och honungskanderade mandlar och hasselnötter serverade i en rostad vitkålsskål smaksatt med honung, timjan och citronskal eller vit chokladmousse toppad med lime- och chokladcrunch samt en citronmelisspesto? Vad juryn tycker, får laget veta under finalen i början av september. Här bedöms inte bara resultatet av totalt sex timmars preppning och matlagning utan även arbetet med hållbarhet och matsvinn. Fram till dess träffas Vellingekockarna en gång i veckan för att fila på samarbetet och tekniken. Hittills har det gått över förväntan, konstaterar Micke:
– Det är första gången vi är med och tävlar i såna här sammanhang men absolut inte den sista!

SVENSKA STORKÖKSMÄSTERSKAPEN
Under finalen den 3–4 september på GastroSummit, Stockholmsmässan i Älvsjö, gör sex finalister upp om titeln på temat Streetfood. På sex timmar lagar de sina egenkomponerade menyer som är baserade på en gemensam, förutbestämd ”matkorg”. Utöver Team framtidens kockar i Vellinge är följande lag i final: Konga Allhus i Tingsryd, Team Sodexo School Restaurants i Stockholm, Växjö kommun, Katedralskolan i Uppsala och CLV Växjö Kronoberg.
Årets tema är Street food och tävlingsuppgiften är att för 100 personer tillaga en sallad med dressing, två fingerfood-rätter, tre varmrätter varav 50 portioner kött, 40 portioner fisk, 10 portioner vegetarisk varmrätt, med tillbehör som passar till alla varmrätterna, en dessert utifrån tema med förutbestämda huvudråvaror. Komplett maträtt skall kunna serveras efter 4½ timme.