Göteborg räddar mat nära utgångsdatum
Publicerad: 2019-08-23

Göteborgs stad stärker sitt fokus på matsvinn och hållbarhet genom att köpa in partier som närmar sig sista förbrukningsdatum från producenternas lager, till ett fördelaktigt pris. Påvelundsskolan i Västra Göteborg och Matlandet i Lundby har testat metoden sedan i april och under de två första månaderna räddades 1 774 kg matsvinn genom satsningen, som sker i samarbete med företaget Meal Makers.
– Det känns bra att kunna bidra till att mindre mat kasseras av den enda anledningen att det är kort hållbarhet. Det kan också ge en extra touch till menyerna. En pall tärnad fryst mango blir till uppskattade salsor och en pall goda oliver förgyller våra salladsbord, säger Ann Sagvall, upphandlingsledare på Inköp och upphandling i Göteborg och initiativtagare till projektet.
Enligt kommunens upphandlingsjurister konkurrerar tjänsten inte med de befintliga ramavtalet, men projektet stämdes för säkerhets skull av med livsmedelsgrossisten, som gav grönt ljus.

 

Fakta: Matsvinn i Göteborgs stad

  • Köken i Göteborgs Stad tillagar varje år runt 20 miljoner portioner mat
  • 2016 gick 3,6 miljoner portioner årligen bort i svinn, vilket motsvarar 1200 ton i koldioxidutsläpp.
  • I slutet av 2018 genomförde Göteborgs Stad mätningar som visade att svinnet i kök och servering har halverats från 1,8 till 0,9 miljoner portioner per år, vilket motsvarar 300 ton mat och 480 ton i koldioxidutsläpp per år.