Ingen veganmat till Luleå-gymnasister
Publicerad: 2019-08-26

Luleå kommuns måltidsansvariga anser att vegansk kost inte är tillräckligt näringsrik, därför får gymnasieeleverna som vill äta veganskt i fortsättningen nöja sig med salladsbuffé, skriver SVT Nyheter Norrbotten.
– Vi tillagar inte veganmat, det är inte tillräckligt näringsrikt vilket vi är skyldiga att servera enligt skollagen, säger Mats Åström, avdelningschef för måltider inom skolan i Luleå kommun, till SVT.
I stället får nu elever som äter vegansk kost äta ur salladsbuffén. Utöver detta serveras pasta, ris och potatis. I gymnasieskolorna serveras dessutom varje dag ett vegetariskt alternativ som ibland också är veganskt.
Enligt Måltidsservice i Luleå kommun står det inte i riktlinjerna att veganmat ska serveras, dock kan enskilda skolor välja att göra undantag, uppger SVT.
Luleå kommun arbetar i dagsläget på att infria det tre år gamla löftet om att samtliga skolor ska erbjuda ett vegetariskt alternativ till alla elever, varje dag. I våras erbjöds vegetariskt alternativ endast på 7 av kommunens 36 grundskolor, enligt SVT.