Jävligt Gott-Gustavs kupp mot Luleås veganförbud
Publicerad: 2019-08-28

Som svar på att Luleå kommun valt att sluta servera vegansk mat i sina gymnasieskolor, vill Gustav “Jävligt Gott” Johansson tillsammans med hamburgerkedjan Bastard Burgers bjuda Luleås alla gymnasieelever på gratis, veganska hamburgare . Dessutom bjuder han in Luleås skolkockar till en gratis utbildning i vegansk matlagning.
För några dagar sedan berättade vi att den ansvarige för skolmåltider i Luleå kommun från och med i höst valt att sluta servera vegansk mat till eleverna, eftersom han anser att den inte är tillräckligt näringsrik. Istället, menade han, kommer elever som vill äta vegankost att hänvisas till potatis, pasta, ris och salladsbuffén.
Det här fick både Gustav och hamburgerkedjan att reagera. Gustav, som driver den populära, veganska bloggen Jävligt Gott, bedriver sedan en tid tillbaka utbildningar i vegansk matlagning, bland annat för offentliga kockar. Hamburgerkedjan i sin tur har ett starkt fokus på vegansk mat.
– Det är en myt att vegansk mat inte skulle vara näringsrik. Om du bara lagar en varierad kost och utgår ifrån smaker och rätter folk känner igen så blir eleverna både mätta och nöjda. Luleås skolkockar vet vad eleverna gillar och är bra på att god laga mat (…) Om de bara får tillgång till rätt råvaror och rätt inspiration är det enkelt att laga näringsriktig vegansk mat. Allt fler kommuner inser att vegansk mat inte handlar om specialkost utan att det är ett av de effektivaste sätten att minska sin klimatpåverkan och höja kvalitén på sin skolmat. Därför vill jag bjuda på en gratis utbildning för att visa Luleå kommun konkret hur de kan gör, säger Gustav Johansson.
På måndag den 2 september mellan 11:00 och 15:00 och bjuds samtliga Luleås gymnasieelever på gratis veganburgare i hamburgerkedjans Luleårestaurang. Ägaren låter hälsa att även kommun- och skolledningen är välkomna.