Svenska äpplen året runt med ny teknik
Publicerad: 2016-10-18

Den svenska äppelsäsongen sträcker sig numera över hela året, mycket tack vare en ny sorts syrefattiga lager där äpplenas mognadsprocess stannar av. 

På fredag invigs en produktionsanläggning som bland annat omfattar ULO-lager, som står för Ultra Low Oxygen, tillhörande RP Frukt i Hässleholm. Ägare till RP Frukt är grossisten Martin & Servera.

– (Det är) kul att med hjälp av ny teknik kunna erbjuda svenska äpplen till våra kunder nästan året runt, säger Magnus Larsson, vd på RP frukt.

Av de äpplen som serveras inom offentlig sektor är endast 4 procent svenska, jämfört med 25 procent i dagligvaruhandeln. Martin & Servera är störst i Sverige på livsmedel till såväl privata som offentliga restauranger och den nya anläggningen skulle bland annat kunna bidra till en ökad andel svensk frukt i skolor, äldreboenden och annan offentlig verksamhet.

”Den nya anläggningen kan förlänga säsongen på färska svenska äpplen och på det sättet göra äpplen från lokala skånska odlare tillgängliga för kunder på restaurangmarknaden under större delen av året”, lovar företaget i ett pressmeddelande

I Äppelriket i Kivik investerade man nyligen 15 miljoner kronor i nya ULO-långtidslager.