Upphandling i Sandviken gjorde lokalt kött möjligt
Publicerad: 2016-10-17

Trots att kommuner inte får kräva svenskt kött i upphandlingar serverar Sandviken kommuns skolor, förskolor och äldreboenden nu endast lokalproducerat kött.

Från och med 1 oktober köper kommunen allt färskt kött från Andersson och Tillman i Uppsala, skriver Arbetarbladet.

Kommunen krävde i upphandlingen att köttet ska kunna spåras till gården där djuren ätit sitt foder. Och det var avgörande för att Uppsalaföretaget skulle kunna vinna anbudstävlingen.
“Det blev svårt och krångligt för de större aktörerna att klara det kravet” säger upphandlaren Katarina Bryskhe till Arbetarbladet.

Det nya avtalet innebär att kommunen nu kan köpa köttet billigare än med vad man kunde med det gamla avtalet. Då krävde man till exempel ekologisk köttfärs som då kunde komma från Tyskland eller Irland.

Nu nöjer sig kommunen med “vanlig” köttfärs med skillnaden att den kommer från djur i närområdet.

I upphandlingen ställde kommunen även krav på att köttet ska hängmöras i minst fem dygn. Det ger bättre kvalitet än så kallad vacuum-mörning, menar Katarina Bryskhe.

Avtalet med Sandvikens kommun gäller under ett år med möjlighet till ett års förlängning. Det gäller alltså färskt kött till skolor, förskolor och äldreboenden. Det frysta köttet köps från andra leverantörer.

Andersson och Tillman levererar sedan tidigare kött till skolor och äldreboenden i Uppsala, till några kommuner i Dalarna och landstingen i Västmanland och Södermanland. Företaget har slakterier i Uppsala och Heby, som får köttet från gårdar i Gästrikland, Uppland, Västmanland och Dalarna, skriver Arbetarbladet.

Även Siljanschark, med slakteri i Vikarbyn i Dalarna, klarade spårningskravet. Men Andersson och Tillman bjöd lägre pris, skriver Arbetarbladet.