Sundare måltidsvanor för Borlänges seniorer
Publicerad: 2016-02-26

Borlänge inför fler måltider och senare lunch på alla sina äldreboenden. Målet är att de äldre ska må bättre och få i sig rätt mängd näring.

Äldreboendet Kungsljuset har sedan öppningen 2013 haft ett annat sätt att servera måltider än övriga äldreboenden i kommunen. Nu ska detta sätt införas på alla kommunala äldreboenden i Borlänge, skriver Dalarnas Tidning.

Konceptet går ut på att ändra på mattiderna och servera fler mellanmål så att de äldre både håller sig mätta längre och hinner bli hungriga mellan måltiderna. Direkt på morgonen serveras morgonfika, till exempel en dryck eller yoghurt, sedan får den boende äta frukost den tid som passar individen bäst. På förmiddagen serveras matigare fika och vid klockan 14 är det dags för trerätters-lunch. Lunchen startar alltid med en aptitretare. Vid 18-tiden serveras middag och strax innan sänggående, vid 20-tiden, serveras ett kvällsmål.

De ansvariga nämner främst morgonfikan och lunchens förrätt, aptitretaren, som viktiga. Aptitretaren som serveras omkring en halvtimme före lunchen ska väcka hungerkänslan, stimulera saliven och göra att de äldre får lättare att äta.

Det har redan konstaterats att det nya måltidssättet bland annat lett till bättre nattsömn hos de äldre, som även blivit piggare och orkar med aktiviteter. Man har också fått ett minskat behov av näringsdrycker.

Inom några år ska man ha infört systemet på samtliga boenden i kommunen.