Offentlig gastronomi i fokus för C och M
Publicerad: 2017-12-27

Matsvinnet står i fokus för både Miljöpartiet och Centerpartiet när de trappar upp inför valet 2018. I Miljöpartiets jultal som hölls vid Söderhallarna i Stockholm i torsdags, presenterade språkröret Gustav Fridolin flera olika förslag vars mål är att minska matsvinnet. Ett av förslagen innebär att offentlig sektor ska arbeta för mer klimatsmart mat, exempelvis genom att köpa mer närproducerat och alltid erbjuda vegetariska alternativ. servera klimatsmart mat. Som Fridolin själv uttryckte det: “Ingen skola ska kunna servera mat som vore olaglig att producera i Sverige.”
Miljöpartiet vill även att den tredjedel av landets kommuner som fortfarande inte samlar in matavfall ska börja göra det.

Även Centerpartiet fokuserar på det offentliga matsvinnet i ett pressmeddelande i dag. Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet i Stockholms Stad, menar att samtliga Stockholmsskolor bör införa systemet Måltidsoptimering till 2020.

Magasin Måltid har tidigare skrivit om programmet som kopplar ihop skolornas frånvarorapportering med köken, så att rätt mängd mat kan lagas varje morgon. Idén fick bland annat Stordalens hållbarhetspris Local EAT-award 2016 och används i dag på ett flertal skolor i Sverige.
– Det är ett innovativt och kostnadseffektivt sätt som både miljön och stadens plånbok mår bra av, säger Karin Ernlund.