Grönkål trendigast på julbordet (igen!)
Publicerad: 2017-12-20

Förra veckan skrev vi om vad som är viktigast för seniorerna på årets julbord. Skinkan hamnade då i topp. Men vad är viktigast för ALLA svenskar, oavsett ålder? Svaret är – julskinka. Men det trendigaste livsmedlet enligt svenskarna är den betydligt grönare grönkålen.

På uppdrag av branschorganisationen Livsmedelsföretagen har Demoskop frågat drygt 1 000 svenskar vilken som är deras favoriträtt på julbordet. I topp hamnar den klassiska julskinkan med 27%. Skinkans popularitet har emellertid långsamt dalat de senaste åren – 2013 svarade 35% att julskinkan är deras favorit och 2016 låg siffran på 28%. Men det är fortfarande en bra bit ner till den näst mest populära rätten, Janssons frestelse, som 14% av svenskarna har som favorit. På tredje plats hittar vi sillen med 13%. Köttbullen är julbordets ”comeback kid” och har ökat från 3% 2016 till 7% i år. De enda vegetariska rätterna som tar sig in på topp 10 är risgrynsgröt och grönkål med 3% vardera.

I undersökningen ombads svenskarna även berätta vilket livsmedel, mat eller dryck, som har varit extra aktuellt eller trendigt 2017. Och till skillnad från julbordet var de vegetariska alternativen här i topp. Överlägsen vinnare med 10% blev den allt mer populära grönkålen, ett nyttigt livsmedel med många användningsområden. Särskilt uppskattad är grönkålen i Hallandstrakten där den är huvudingrediens i rätten långkål, som är ett måste på julbordet för många hallänningar. På andra plats med 5% kom kvarg (färskost av surmjölk), följt av oumph (sojaprotein) på 3%.

Undersökningen utfördes bland 1017 svenskar av Demoskop på uppdrag av Livsmedelsföretagen.