Internationellt kokbokspris till Lunds kommun
Publicerad: 2019-07-04

I går avgjordes den internationella kokbokstävlingen ”Gourmand world cookbook awards” i Macao. Vinnare i kategorin ”charity/fund raising – Europe” blev Lunds kommuns dagliga verksamhet Sesam som tävlade med sin kokbok ”Habogänget – mat med flera mål”. Vinsten innebär att de nu kan titulera sig ”Best in the world”.
– Det känns fortfarande overkligt, men jag känner mig otroligt glad och stolt. Detta är något som vi verkligen har gjort själva och på samma villkor som alla andra, säger Magnus Möller, stödassistent, i ett pressmeddelande. Han fanns på plats i Macao för att ta emot priset tillsammans med tre av deltagarna i projektet och två medarbetare.
Kokboken är ett resultat av att det arbete Lunds kommun driver i sin dagliga verksamhet på Habo gård. På Habo gård hjälper mellan sju och nio personer med olika funktionsvariationer till med det mesta som behövs i utemiljön. För tre år sedan började deltagarna laga sin egen lunch i uteköket på gården. Det innebar mycket mer än god mat. En ökad nyfikenhet växte på råvaror och recept, men det bidrog främst till en ökad självkänsla och stolthet. Deras recept samlades i kokboken: ”Habogänget – mat med flera mål”. Kokboken har blivit en succé och sålts i över 5000 exemplar.
Gourmand world cookbook awards har sedan 1995 utsett årets bästa dryckes- och kokböcker. I år tävlade bidrag från 216 olika länder.

Foto: Kristoffer Granath