Insekter får säljas som livsmedel
Publicerad: 2020-10-27

Syrsor och mjölkmaskar tillhör de insekter som nu får säljas som livsmedel i Sverige under en övergångsperiod. Närmare bestämt är det livsmedel med insekter som tidigare varit tillåtna i några andra EU-länder som Danmark, Finland och Nederländerna som från och med nu får säljas även i Sverige, skriver Livsmedelsverket.
Förutsättningarna för att livsmedlet ska få säljas är att det har varit tillåtet att sälja i något EU-land före 1 januari 2018, samt att ett företag i något EU-land har skickat in en ansökan om godkännande av livsmedlet till EU-kommissionen.

Insekter kan, som andra animaliska livsmedel, innehålla sjukdomsframkallande bakterier. Det kan också finnas tungmetaller och andra giftiga ämnen i insekter.

– Vi ska komma ihåg att de här livsmedlen fortfarande inte bedömts som säkra av EU-kommissionen, utan att de väntar på ett godkännande. Det är därför viktigt att företagen tar sitt ansvar för att se till att konsumenterna får säkra livsmedel som inte är hälsofarliga på något sätt, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

Vissa insekter, framför allt mjölmask och syrsor, kan leda till allergi och korsallergi, särskilt hos personer med skaldjursallergi. Därför bör de som är allergiska mot skaldjur vara försiktiga. Det ska framgå av märkningen om ett livsmedel innehåller insekter, skriver Livsmedelsverket.