Årets Bonde 2020 är korad
Publicerad: 2020-10-27
Det blev Krokstorps Gård utanför Helsingborg i Skåne som tog hem titeln Årets Bonde 2020.
Så här löd juryns motivering:
”Vinnaren i Årets Bonde 2020 visar upp en bredd som imponerar och en nyfikenhet som inspirerar. Detta gäller 360 grader; arbetet med växtskydd, odlingsteknik, bördighet, biologisk mångfald, socialt engagemang, energiförsörjning och ny teknik. Här bygger man värden över tid och tar ansvar för både natur, djur och människa – ett ansvar som sträcker sig generationer bakåt i tiden – och förhoppningsvis lika många generationer in i framtiden.”
Övriga vinnare i Årets Bonde är följande:
Mjölk: Wapnö Gård
Spannmål: Krokstorps Gård
Fisk & Skaldjur: FiskarAnna
Eko & Innovation: Bokeslundsgården
Frukt & Grönt: Lilla Bjers
Kött: Ejmunds Gård
Vinnarna i varje kategori har därefter fått göra upp om huvudtiteln, Årets Bonde 2020. Dessutom har 100 av Sveriges mest framstående kockar fått rösta fram sin favoritproducent. Vinnaren är Lilla Labäck i Lidköping, som därmed kan titulera sig Kockarnas Bonde.
Årets Bonde är en tävling som syftar till att bidra till en ökad efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige. Målet är att visa hela cirkeln, från jord till bord samt att involvera primärproduktionen och tydliggöra bondens roll i livsmedelskedjan – Restauranger, offentliga måltider och dagligvaruhandeln. Nyckelorden för Årets Bonde är Hållbarhet, Innovation och Matkvalitet.