Här är Sveriges bästa, offentliga måltider 2023!
Publicerad: 2023-11-02

Stora Hammars skola i Vellinge, Pomona förskola i Ängelholm och Björkliden i Alvesta kammade hem de tyngsta priserna när Sveriges bästa, offentliga måltider korades i totalt tretton kategorier under den elfte upplagan av White Guide Junior och White Guide Senior-galan. Prisutdelningen ägde rum på Inspira i Lund tisdagen den 31 oktober.
Redan under måndagen gjorde femton kockar upp live om titlarna Årets Skolkock, Årets Förskolekock och Årets Seniorkock i Svaneskolans kök i Lund. I juryn ingick de kända krögarna Fredrik Eriksson och Frida Nilsson. Kockarna fick dels laga upp en egen, tränad rätt, dels den hemliga rätten som var kåldolmar med en personlig twist. Efter den intensiva finalen stod det klart att Årets Skolkock 2023 är Kajsa Siggesson, Årets Förskolekock 2023 är Carolina Sivertsson och Årets Seniorkock 2023 är Ann-Margreth Lindén.

Här är vinnarna i samtliga kategorier med juryns motiveringar:

Årets Skolkock 2023: Kajsa Siggesson, Tullängsgymnasiet, Örebro
”En oerhört smaksäker skolkock med ett tydligt hållbarhetstänk. Detta är matlagning som ogenerat flirtar med målgruppen, samtidigt som den håller hög klass också utanför skolans väggar.”

Årets Seniorkock 2023: Ann-Margreth Lindén, Bokens kök, Mjölby
”Årets Seniorkock 2023 gillar lokala råvaror och står på en stadig grund i den svenska husmanskosten. Den personliga twisten finns också där – men går aldrig överstyr. En lågmält tindrande stjärna.”

Årets Förskolekock 2023: Carolina Sivertsson, Breareds Förskola, Varberg
”Mätt, lycklig och imponerad blir man av maten signerad Årets Förskolekock 2023. Detta är hållbara och pedagogiska förskolemåltider när de är som godast och bäst. Grattis till dig – och till dina matgäster!”

Årets Skolrestaurang 2023: Stora Hammars skola, Vellinge
”I en tid där det snålas in på det mesta, bjuder ni in till fest varje dag. Med ert täta samarbete, ett exceptionellt värdskap och otroligt god mat sprider ni ljus i ett allt mörkare måltidssverige.”

Årets Förskolekök 2023: Pomona förskola, Ängelholm
”Välkommen på en magisk resa som går genom odlingar, utforskarlådor, utomhusmatlagning och maträddnings-expeditioner. Slutstationen: En måltid som smakar fantastiskt!”

Årets Seniormåltid 2023: Björkliden, Alvesta
”Att laga mat till våra äldsta medborgare är ett komplext uppdrag som kräver kunskap. Att få maten att ätas upp, kräver kärlek och empati. Årets vinnare besitter alla dessa sidor.”

Årets Måltidschef 2023: Helene Andersson, Karlstad
”Här är chefen som får sina medarbetare att känna sig som lysande stjärnor, och som brinner för de goda, gröna måltiderna.”

Årets Klimatidé 2023: I Ur och Skur Lilla Holm, Göteborg
”För att ni vågar och orkar vidga era vyer och samarbeta med verksamheter långt bortom de egna väggarna. En idé som alla vinner på – från barnen och personalen till hela planeten.”

Årets Gröna Skolmåltid 2023: Carl Engströmskolan, Eslöv
”Här odlas förståelsen för den växtbaserade maten från grunden, och det gör även relationen till eleverna. En ovanlig skolrestaurang – helt i gästernas smak!”

Årets Mellanmål 2023: Norrstrandsskolan, Karlstad
”Här är mellanmålet inte bara snabb näring, det har även gett upphov till en hel mötesplats där barnen får möjlighet att bygga relationer och sina egna, näringsrika måltider.”

Årets Hållbara Offentliga Restaurang 2023: Tullängsgymnasiet
”Med en passion för klimatsmart mat som gränsar till nördighet, i kombination med stenhårt arbete i och utanför köket, skapas måltider som är en ren skönhetsupplevelse för både öga och gom.”

Årets Pep-skola 2023: Västerstrandsskolan, Karlstad
”En engagerad rektor möter ett inspirerat köksgäng, och då blir det så här bra! Årets Pep-skola har allt: trygghet, trivsel, aktiva raster och suveränt god mat.”

Läropriset 2023:

Stora Hammars skola, Vellinge
”Med fantasi, glimten i ögat och ett utmärkt kökshantverk bjuder ni era gäster på viktiga insikter och hållbara restaurangupplevelser, varje dag.”

Pomona förskola, Ängelholm
”Var kommer maten ifrån? Och hur kan den bli så god? På denna förskola får de riktigt stora frågorna sina svar – så enkla att minsta barn kan förstå!”

White Guide Junior och White Guide Senior är de enda tävlingarna i Sverige som bedömer HELHETEN. Juryn har bedömt smak och näring, men också måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, individfokus, engagemang från rektorn eller boendechefen, kommunala satsningar, hållbarhet och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för våra yngre och våra äldre matgäster. Totalt är drygt 250 förskolor, skolor och seniorboenden testade under det senaste året.

För mer information besök www.sverigesoffentligamaltider.se