Förskolekock hade kycklingfond i vegosoppan
Publicerad: 2023-10-25

En förskolekock i centrala Malmö hällde kycklingfond i den vegetariska tomatsoppan till tre förskolor. Det var i slutet av september som det skulle serveras tomatsoppa på en vegetarisk dag, skriver Sydsvenskan. En kollega såg då till sin stora förvåning hur den fastanställda kocken, med många års yrkeserfarenhet, hällde kycklingfond i den vegetariska soppan.
”Jag konfronterade honom och han erkände”, skriver kollegan i ett mejl till förskolans rektor.
Soppan med kycklingfond serverades kort senare till alla barn och all personal på tre olika förskolor.
Förskolans rektor kallade kocken till samtal. Sydsvenskan har läst protokollen.
Kocken uppger först att han av misstag hällt lite kycklingfond i en av två stora soppkastruller – och att innehållet i den kastrullen serverades till ”de som äter kött”.
Rektorn frågar vilka barn som fick soppan med kött. Då ångrar sig kocken.
”Vad ska jag göra? Ska jag kasta den? Jag serverade den så att alla barn skulle få lunch. Alla kan göra fel och vi har inga köttallergiker.”
– Det viktigaste för oss är att alla ska känna sig trygga på förskolan. Här har vi brustit. Vi ser allvarligt på händelsen. Därför påbörjade jag en utredning, säger förskolans rektor till Sydsvenskan.
Sedan dess har det gjorts en utredning där det bland annat framgår att kocken ibland har jobbat i köket i sina egna kläder, ofta använt sin privata telefon på jobbet och ofta lämnat mellanmålsdisk odiskad, allt i strid med gällande regler. Malmö Stads kartläggning visar även på omfattande misskötsamhet med flex och arbetstid. Kocken är sedan tidigare avstängd, men Malmö stad väljer att nu också dra in lönen, skriver Sydsvenskan.