Skola skänker mat till välgörenhet
Publicerad: 2023-11-09

En skola i Värnamo kommun skänker överbliven mat till välgörenhet, via kyrkan. Det hela startade med ett medborgarförslag till kommunstyrelsen som gav effekt. I våras började måltidsservice i Värnamo kommun på försök att skänka mat från Apladalsskolans kök till Svenska kyrkans projekt Hela Människan, rapporterar sajten värnamo.nu.
Nu har projektet utvärderats. Det har visat sig att matsvinn har funnits och kunnat skänkas 3-4 dagar i veckan, och nu vill måltidsservice att insatsen blir permanent, skriver värnamo.nu.
Hanteringen sägs vara enkel; de dagar det finns svinn kommer Hela Människan och hämtar detta i befintliga kantiner och bleck, efter att maten kylts ner av köket enligt gällande riktlinjer. Blecken returneras nästa gång det finns svinn.
Hela Människan står för paketering av maten i portionsförpackningar och utdelning till personer som har behov av den.
Enligt värnamo.nu har efterfrågan på maten ökat sedan försöket inleddes i våras.
– Det minskar vårt matsvinn, vilket medför att vi inte behöver slänga så mycket mat. Vi ser också positivt på att maten gör nytta på andra ställen i samhället. Vi tänker att det möjligen kan få en spridningseffekt, både till fler kommunala kök och kanske även till andra verksamheter, säger Jonas Hultqvist, rektor på Apladalsskolan till värnamo.nu.