Här är Sveriges bästa, offentliga måltider 2019!
Publicerad: 2019-09-17

Det blev storslam för Skåne när Sveriges bästa måltider i skolor, förskolor och seniorboenden utsågs i tretton kategorier, vid den sjunde upplagan av White Guide Junior-Galan.
Stora Hammars Skola i Vellinge vann kategorierna Årets Skolrestaurang och Årets Gastronomiska Rektor medan Byskolan i Lund tog hem titlarna Årets Skolkock och Årets Hållbara Offentliga Restaurang. Förskolan Gunghästen i Västerås vann priset för Årets Förskolekök och seniorboendet Vardaga Silverpark knep titeln Årets Seniormåltid – för tredje året i rad!
”Hälsa och hållbarhet” var ett tydligt tema i alla tretton kategorier i år, inte minst i nytillskottet Årets Pep-skola i samarbete med Generation Pep, vars verksamhetschef Carolina Klüft delade ut priset.
Under arbetet med White Guide Junior och White Guide Senior har drygt 200 förskolor, skolor och seniorboenden testats från Vellinge i söder till Umeå i norr, allt för att lyfta fram de bästa, offentliga måltidsupplevelser som finns i Sverige i dag.
Finalen ägde rum på Slagthuset i Malmö den 17 september.

Här är vinnarna i samtliga 13 kategorier med juryns motiveringar:

ÅRETS SKOLRESTAURANG 2019:
Stora Hammars Skola, Vellinge
”För att ni bjuder era gäster på klimatsmarta måltider av högsta klass, kryddade med en härlig stämning och ett starkt engagemang för såväl de stora frå­gorna som den lilla individen.”

ÅRETS KLIMATKÖK 2019:
Skapaskolan, Huddinge
”För att ni lyckas få det dagliga slitet med att skapa vällagade och klimatsmarta måltider att framstå som roligt, glädjefyllt och fullkomligt självklart!”

ÅRETS SKOLKOCK 2019:
Håkan Olsson, Byskolan, Lund
”För din långa, kompromisslösa kamp för vällagad mat som ger ett minimalt klimatavtryck, serverad med ett stort leende och en massa spännande pedagogik!”

ÅRETS HÅLLBARA OFFENTLIGA RESTAURANG 2019:
Byskolan, Lund
”Genom ert glödande engagemang för mat som gör gott och smakar underbart, har ni lyckats inspirera en hel värld att tänka grönare och mer klimatsmart. En blytung förebild!”

ÅRETS GASTRONOMISKA REKTOR 2019:
Louise Öst, Stora Hammars Skola, Vellinge
”För att du delar tron hos medarbetarna i köket på måltidens gränslösa betydelse – för barnen, pedagogerna, föräldrarna och, inte minst, de barn som är mindre lyckligt lottade än ’dina’ egna.”

ÅRETS MÅLTIDSCHEF 2019:
Jeanette Andersson, Nykvarn
”För ett jävlar anamma som saknar motstycke och smittar av sig på de flesta som korsar din väg. Grattis – din kommun är på väg att bli en av de starkaste i Sverige!”

ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN 2019:
Motala
”Med driv, envishet och djärva mål är ni ett ljus i hela Matsveriges ledfyr – den offentliga måltiden.”

ÅRETS FÖRSKOLEKÖK 2019:
Förskolan Gunghästen, Västerås
”För att ni så kärleksfullt lotsar era små gäster genom matens och måltidens alla aspekter, utan att någonsin flytta fokus från den viktigaste av dem: Njutningen!”

ÅRETS FÖRSKOLEKOCK 2019:
Anna Magdic och Jonna Rantanen, Alvägens förskola, Eskilstuna
”Med en oslagbar kombination av hjärta och hjärna har ni inte bara gjort revolution i ert eget kök, ni har för alltid förändrat bilden av vad förskolekock-yrket är – och bör vara.”

ÅRETS PEP-SKOLA 2019:
British Junior, Eskilstuna
”Välkommen till en värld av oemotståndliga måltider och vuxna förebilder som får rörelse att kännas så mycket roligare än att stanna i soffan. En skola det är lätt att bli PEP på!”

ÅRETS SENIORMÅLTID 2019:
Vardaga Silverpark, Täby
”Genom ett tätt samarbete, stor kompetens och en utpräglad känsla för vad våra äldsta matgäster behöver, liksom vad den nya tiden kräver, har ni kokat ihop det bästa seniorboendet i Sverige!”

ÅRETS SENIORKOCK 2019:
Annika Ingelson Cales, Johannesbergsgatan 2, Sala
”För att du med ett mästerligt handlag och en sann omsorg om både matgäster och miljö, lagar klassiska rätter som är så goda att de kan väcka den mest avtrubbade smaklök till liv.”

ÅRETS BOENDECHEF 2019:
Aida Tegeltija, Tubberödshus Äldreboende, Tjörn
”För att du gör ditt boende, och andras, till en varm och välkomnande plats att komma hem till och lunchen till en stund att längta efter.”