Göteborgsskola slopar köttet
Publicerad: 2019-09-24

Globala Gymnasiet i Stockholm serverar helvegetariska luncher sedan tio år tillbaka. Nu har man fått sällskap av en skola i Göteborg. Det är Klara Teoretiska Gymnasium som från och med höstterminens start bara serverat helvegetariska skolluncher.
– En del elever påstår att de orkar sämre. Men jag tror att det beror på att man avstår från att äta, säger rektor Jennie Arpfjord till Göteborgs-Posten.
Hon berättar att beslutet föregicks av en period med först en, därefter två, helvegetariska dagar under förra läsåret.
– Vi har haft en diskussion med matrådet om det här. Meningarna har varit minst sagt delade. Men vi tog beslutet under sommarlovet. När eleverna kom tillbaka till skolan presenterade vi för dem hur vi tänkte kring maten under hösten, säger Jennie Arpfjord.
Höstterminen är en provperiod, därefter ska försöket utvärderas. Men redan nu har Jennie Arpfjord mötts av många starka reaktioner.
– Ja, det får man säga. Det finns elever som är väldigt glada och stolta. De tycker att det är fantastiskt bra och menar att matkvaliteten höjts. Sen finns det också elever som är starkt negativa och oroliga för näringsinnehållet.
Enligt Jennie Arpfjord finns det emellertid inget fog för oron.
– Vår leverantör näringsberäknar varje portion. Det matchar samma värden som vilken annan skolmat som helst. Jag har fört dialog om det med både elever och föräldrar den här hösten. Den största utmaningen är att få eleverna att våga pröva.
Hon tror även att den helvegetariska maten kan vara ett sätt att profilera hennes arbetsplats som en skola med humanitära värden, vilket i sin tur kan locka till sig nya elever.

Fotnot: Klara Teoretiska Gymnasium ingår i skolkoncernen Academedia. Maten levereras av privata aktören Go Skolmat.