Bönor bakom magsjukeutbrott
Publicerad: 2019-09-27

Otillräckligt tillagade bönor orsakade magsjukan på Baldergymnasiet i Skellefteå där 275 personer drabbades, den 5 september.
– Det är fruktansvärt skönt att ha fått veta vad det berodde på, säger Peter Lundmark, måltidschef i Skellefteå kommun.
Det har länge varit oklart vad som orsakade matförgiftningen på Baldergymnasiet, men efter att ha skickat prover till ett labb i Storbritannien har kommunen nu fått ett svar. Det visar sig att boven i dramat var lektiner, ett bönprotein som förstörs vid tillräcklig tillagning men som fanns kvar i bönorna i en köttfärsgryta som serverades på skolan.
Att lektin-nivåerna var förhöjda berodde på att bönorna inte hade fått koka tillräckligt länge.
Efter beskedet meddelar måltidschefen Peter Lundmark vid Skellefteå kommun att man kommer att skärpa rutinerna.
– Det är jätteviktigt att vi fått fram vad det här berodde på. Utifrån vår verksamhet kommer vi att skärpa oss kring rutiner med baljväxter över huvudtaget så vi har en säkrare hantering på det, säger han till Aftonbladet.
Han understryker att kommunen jobbat med de aktuella bönorna tidigare, med goda rutiner, men att man nu kommer att se över var någonstans hanteringen har gått fel.
– Vi kan gräva och se vad som har brustit, det är många olika detaljer. Var det när vi förvällde de i vattnet, när vi kokade eller någon omrörning som gått fel?
Totalt hörde cirka 280 personer av sig till kommunen med matförgiftningssymptom i samband med händelsen. De ansvariga i kommunen tror själva att detta varit det första fallet av bönrelaterat magsjukeutbrott i Sverige.
– Det är positivt att vi har fått ett tydligt svar, vilket är ovanligt vid matförgiftning generellt. Det är även, vad vi vet, första gången som förhöjda halter av lektin har påvisats som orsak till matförgiftning specifikt i Sverige, säger Sandra Wallström, livsmedelsinstruktör i Skellefteå.

Lektiner är en grupp av proteiner som finns i alla torkade och färska baljväxter som bönor, linser och ärtor. Hur mycket lektiner det finns i de olika typerna av baljväxter varierar. Att äta obearbetade och färska, till exempel otillräckligt kokade, baljväxter kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor cirka 1-7 timmar efter du ätit dem. Lektiner förstörs och blir ofarliga vid tillräcklig blötläggning och efterföljande kokning.