Gräddklick i nya kostråd för äldre
Publicerad: 2019-09-30

Mer protein, många små måltider och gärna en klick grädde till efterrätten är några av inslagen i Livsmedelsverkets nya kostråd. Råden riktar sig till äldre som fått sämre aptit och därför inte får i sig tillräckligt med näring, och är de första i sitt slag till just denna grupp. En av utgångspunkterna för kostråden är att mat och dryck bland annat kan minska risken för fallolyckor.

Äldre som fått sämre aptit behöver ofta öka mängden protein på bekostnad av annat som potatis, pasta och ris. Det kan också vara en god idé att äta extra mycket D-vitamin samt att välja feta produkter i stället för magra, och att tillsätta mer fett vid tillagningen, enligt Livsmedelsverket.
– Om aptiten inte är på topp kan det vara frestande att äta en kaka i stället för lunchmat. Men det är viktigt att fortsätta äta mat. Det behöver kanske inte vara en hel lagad måltid till lunch, men en matig smörgås är mycket bättre än en kaka eller en bulle säger Inger Stevén, dietist på Livsmedelsverket.

Om aptiten minskar kan det också vara lättare att få i sig maten om den delas upp i flera små näringsrika portioner under dagen. Förutom att varierad och näringsrik mat kan ha en positiv effekt på exempelvis minne, humör, ork och immunförsvar, kan den också minska risken för fallolyckor. För lite mat och dryck kan leda till svagare muskler och sämre balans, vilket ökar risken att ramla. Tillräckligt med mat och vätska bidrar till att vikten hålls stabil, att musklerna fungerar som de ska och till bra benhälsa. Lite extra muskler och en stark benstomme hjälper även till att minimera skadorna vid en fallolycka.