Första “Från Sverige”-märkta fisken är här
Publicerad: 2018-12-10

Nu finns för första gången fisk märkt med “Från Sverige”. Det rör sig om den uppmärksammade, ladugårdsuppfödda fisken från företaget Gårdsfisk. Fisken är av arten clarias och marknadsförs som ett helt miljövänligt alternativ till den hotade ålen på julbordet.

I dag levererades den första Från Sverige-märkta fisken någonsin till Coop- och Ica-butiker över hela landet.
– Vi är glada att välkomna Gårdsfisk till ursprungsmärkningen Från Sverige. Nu när märket finns på förpackningen blir det enklare för konsumenten att hitta svensk fisk i butiken och i fiskdisken, lagom till jul. Gårdsfisk går hela vägen i hållbarhetsfrågan, och förutom en utmärkt produkt bidrar odlingen till en levande landsbygd med en näring som ger nya affärsmöjligheter för jordbrukare, säger Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning AB.

Märkningen innebär att fisken är uppfödd och slaktad i Sverige och att beredning, förädling och packning sker i Sverige. Fisken bereds på Gårdsfisks gård utanför Kristianstad och röks på ett rökeri i Småland.

– För oss var det självklart att ansluta oss till Från Sverige. Svensk lagstiftning är bäst i världen när det kommer till miljöhänsyn och djurskydd, därför betyder Från Sverige något på riktigt. Det är bra att det är enkelt för konsumenten att på ett enhetligt sätt se vilka produkter som kommer från Sverige. För oss är det självklart att ha beredning och förädling i Sverige. Idag skickas livsmedel kors och tvärs över jordklotet, det är inte hållbart i längden och svårt för konsumenter att genomskåda – trots att ingen väl vill att räkorna ska vara skalade i Kina om de är fiskade i Nordsjön, säger Johan Ljungquist, vd på Gårdsfisk.

Gårdsfisk har skapats som en lösning på de miljöproblem som är förknippade med konventionell fiskodling (foderfiske, övergödning, sjukdomar och rymningar där det kokar ner till förstörda ekosystem). Genom ett integrerat lant- och vattenbruk och placera fisken ”utanför” ekosystemet gör Gårdsfisk det möjligt att äta fisk utan att förstöra miljön. På köpet kommer en levande landsbygd när en ny näring växer fram.

Foto: Gårdsfisk