Fet kost och nattfasta ökar risk för undernäring hos äldre
Publicerad: 2016-02-22

Högt fettintag i medelåldern samt i högre ålder ökar risken för undernäring senare, enligt en ny avhandling. Denna visar också att nattfasta på mer än 11 timmar en ökad risk för undernäring hos äldre.

En studie som gjorts på 725 personer under tio års tid av Centrum för klinisk forskning Västerås samt universitetet Uppsala. visar att ju högre andel fett som ingår i kosten för normal- och underviktiga personer, desto högre är risken för undernäring senare i livet. När det gäller överviktiga personer fanns inte sambandet, en teori är att ett högt BMI helt enkelt motverkar undernäring. Det var speciellt livsmedel med ett högt innehåll av mättat- och enkelomättat fett, till exempel helfet ost, smör, fet grädde och kakor, som ökar risken för undernäring senare i livet enligt studien.

Forskarna som ligger bakom studien menar att det finns anledning att ifrågasätta fettrika dieter som LCHF eftersom det inte gjorts några långsiktiga, vetenskapliga studier som visar på deras långsiktiga konsekvenser.

Avhandlingen tar även upp en annan studie som visar att nattfasta på mer än 11 timmar ger 67 % ökad risk för undernäring, samt att äldre bör äta minst 4 gånger per dygn eftersom de som äter tre eller färre mål per dag löper större risk att drabbas av undernäring.