Politikerna skulle testa seniormaten – bjöds på annan mat
Publicerad: 2016-02-19

Politikerna i äldrenämnden i Jönköping bjöd i onsdags in media att närvara när de skulle smaka på hemtjänstmaten. Men politikerna serverades en annan mat än vad de äldre fick äta.

Det blev bara positiva omdömen när politikerna i äldrenämnden i Jönköpings kommun testade maten som hemtjänsten serverar.
– Det betyder mycket, nu kan vi sätta oss in i hur pensionärerna har det, sa exempelvis en av ledamöterna.
Politikerna var noga med att framhålla att beställningen från köket gjorts så sent att inga menyer skulle kunna skrivas om.
Men när SVT Nyheter Jönköping dubbelkollade uppgiften med köket som hade lagat maten, visade det sig att de gamla inte alls har fått den köttfärsbiff med fetaost som politikerna fått. Istället hade de serverats pölsa.

Provsmakningen har mötts av starka reaktioner från bland annat Leif Mannerström, och i morse möttes socialdirektören Kalle Gudmundsson, områdeschefen Barbro Lundby och kommunens informatör Stefan Carlsson för att diskutera vad som egentligen hände.
– Otroligt genant att det nu upplevs som vi inte kan stå för den maten vi serverar till de äldre, säger Stefan Carlsson till SVT Nyheter Jönköping.

Socialdirektören är bedrövad, han menar att provningen som syftade till att lyfta fram kommunens fina mat istället blev en flopp. Anledningen till att det blev som det blev, var helt enkelt att beställningen gjordes sent och att det då inte gick att utöka antalet portioner pölsa. Istället lagade köket alltså en särskild rätt till politikerna.

Områdeschefen Barbro Lundby, som är en av dem som låg bakom ändringen av matsedeln, medger att det blivit fel när politikerna fått specialmat. Enligt henne ska de äldre visserligen serveras samma färsbiff med fetaost, men en annan dag.