Fågelinfluensa ger brist på ägg
Publicerad: 2021-05-10

Den omfattande spridningen av fågelinfluensa bland höns och andra tama fåglar har lett till brist på svenska ägg.  Flera miljoner fåglar har blivit avlivade.
– Vi har haft ett minst sagt besvärligt läge med fågelinfluensan. Vi har haft 24 utbrott på olika anläggningar sen slutet av november fram tills nu, säger Håkan Henriksson, näringslivschef och chefsveterinär på Jordbruksverket, till P4 Kalmar.
Fågelinfluensan har spridit sig i Sverige sedan november i det största utbrottet någonsin av sjukdomen i Sverige. Totalt har 2,4 miljoner fåglar avlivats, framför allt hönor men också kalkoner. Sjukdomen har bland annat spridits på det företag som producerar flest ägg i Sverige – och nu är det brist på svenska ägg. Importerade ägg har börjat användas inom industrin och nu befarar man att bristen även kommer att spridas till handeln.
Marie Lönneskog Hogstadius på branschorganisationen Svenska Ägg säger till Sveriges Radio att det kommer vara brist på svenska ägg i flera månader till – kanske till och med året ut.