Receptapp för godare seniormat
Publicerad: 2021-05-04

I dagarna lanseras en ny, kostnadfri receptapp med fokus på äldres behov och matlust. Målet är att öka aptiten, orken och näringsupptaget hos de äldre med hjälp av verktyget. Arbetet med att ta fram appen har pågått sedan 2018.  I fem kommuner har hemtjänstpersonal och äldre testat appen och kommit med feedback, liksom lokalföreningar hos SPF Seniorerna och Aktiva Seniorer.

– Det ska inte vara krångligt att få till en bra måltid. MatFröjd innehåller tips om hur man enkelt kan proteinberika, energiberika och garnera, inte minst för matglädjens skull, säger Margareta Frost-Johansson på Hushållningssällskapet som ligger bakom recepten och texterna i appen, tillsammans med Eleonor Schütt och Cecilia Sassa Corin – även de matkonsulter.

Appen, som finansierats av Allmänna Arvsfonden och laddas ner kostnadsfritt från Appstore, innehåller cirka 165 näringsberäknade recept med variations- och serveringsförslag. Den riktar sig mot seniorer men är också ett stöd för anhöriga och äldreomsorgspersonal, inklusive hemtjänstpersonal,