Från och med i dag, 8 december, tillåter EU:s handelsnormer att ägg får säljas från värpningsdagen fram till dag 28. Tidigare tilläts försäljning fram till dag 21 efter värpning. De nya EU-reglerna, som innebär en hel vecka längre försäljningstid för hönsägg, kommer att bidra till ett minskat matsvinn i butikerna. Reglerna skapades, enligt branschorganisationen Svenska Ägg, framför allt för att ägg i andra europiska länder kan innehålla salmonella och att man i många länder förvarar sina ägg i skafferi. I Sverige har vi salmonellafria ägg och många konsumenter förvarar sina ägg i kylskåp.
Bäst före-datum som anges på äggförpackningen är satt utifrån att äggen förvaras i rumstemperatur. Förvara råa ägg i kylskåpet, cirka 4 °C. Då kan de hålla flera veckor efter att bäst före-datumet har passerat, enligt Livsmedelsverket som länge arbetat för regeländringen. Så länge ägg luktar och ser ut som de ska, går de bra att äta. Äggvitor, och även gulor, som blir över vid bak eller matlagning kan också frysas in.