Vego minskar risken för svår covid
Publicerad: 2021-06-08

De som äter vegetariskt har 73 procents minskad risk att bli svårt sjuka i covid-19. LCHF-diet verkar däremot inte alls skydda mot svår covid-19. Detta visar en kostenkät som fyllts i av nästan 3 000 läkare och sjuksköterskor i Europa och USA, rapporterar SVT.
Pescetarianer, alltså vegetarianer som också äter fisk, hade 59 procents minskad risk att drabbas av svår covid-19-infektion. Att äta en LCHF-diet med lite kolhydrater och mycket protein verkade däremot inte skydda mot att bli svårt sjuk i covid. Snarare tvärtom visar rapporten – dock är just dessa resultat inte statistiskt säkra. I enkäten frågades också om hälsokost, stenåldersdiet och medelhavskost liksom hur ofta de svarande åt 47 vanliga livsmedel, skriver SVT.
Forskarna misstänker att många av den växtbaserade kostens näringsämnen stärker immunsystemet. Fisk innehåller mycket D-vitamin och omega 3-fettsyror som är gynnsamma för kroppen.
Studien är publicerad i British Medical Journal och bygger på en enkät via Survey Healthcare Globus network som besvarats av 2 884 vårdpersonal som jobbat nära covidpatienter i Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Storbritannien och USA.