Världens första globala bröd är här
Publicerad: 2017-05-23

För första gången någonsin går det att baka ”Världens bröd”, en kombination av de mest populära bröden runt om i världen. Brödets form och ingredienser har fastställts av algoritmer, som har bearbetat brödrecept från jordens alla hörn.

Det datagenererade receptet har finslipats av stjärnbagaren Sébastien Boudet. Slutresultatet är ett saftigt flatbread – eller ”Världens bröd”. Bakom initiativet ligger svenska företaget Ankarsrum, känd för sina ”assistenter”, hushållsmaskiner som knådar bröd.

Tanken är att hemmabagaren med hjälp av receptet ska kunna baka ett bröd som är ett tvärsnitt av bröd från länder runt om i världen.

I början av arbetet med receptet letade man fram traditionella recept på det mest populära brödet från varje land på jorden med hjälp av aggregerad data från receptbanker, kokböcker, Wikipedia och bloggar från de olika länderna. Därefter skapades en databas. Där kategoriserades attribut och ingredienser som ett brödrecept kan tänkas innehålla, vilket resulterade i 12 608 stycken unika datapunkter som mått, grader och former. I den sista fasen utvecklades en serie algoritmer som var och en räknade fram vilka ingredienser, vilka mängder av varje ingrediens, vilken bakningsteknik samt vilken form ”Världens bröd” ska ha. Detta lede till källkoden till ”Världens bröd”.Slutligen anpassade Sébastien Boudet receptets metod och ingredienser för att göra brödet bak- och ätbart.

– Att ha varit med och skapat ett bröd som inte är så traditionellt och dessutom representerar ett tvärssnitt av olika länder i världen är spännande. I en allt mer polariserad värld tycker jag att brödbakning är ett fantastiskt sätt för oss att förenas, säger Sébastien Boudet i ett pressmeddelande.