Vara har bästa seniormaten
Publicerad: 2019-02-28

Sveriges bästa seniormat finns i Vara kommun, enligt Socialstyrelsens årliga enkät. Tillagningskök med kockar på varje enhet, liksom kostråd för de äldre, är en del av hemligheten.
– Det är oerhört glädjande. Måltiderna är en stor del av de äldres vardag och har en viktig betydelse för livskvalitén. Att vi får ett högt betyg visar att vi jobbar på ett bra sätt, säger Vara kommuns kostchef, Ann-Kristin Torstensson, i ett pressmeddelande.

I Socialstyrelsens enkät får personer över 65 år på särskilt boende själva svara på en rad frågor om hur de upplever sitt boende. På frågorna om maten på äldreboendet smakar bra och om måltiden är en trevlig stund svarade 85 procent av de tillfrågade att de var nöjda med maten och måltidsmiljön på sitt äldreboende. Den siffran är bäst i Sverige. Det nationella snittet ligger på 57 procent.

I Vara kommun tillagas maten på plats från grunden i varje kök av utbildade kockar. På varje äldreboende i kommunen finns det dessutom ett aktivt kostråd där vårdpersonal representerar vårdtagarna och möter kökspersonalen och man diskuterar vad som är bra och vad som kan göras på annat sätt. På så vis finns möjlighet för de äldre att framföra åsikter och önskningar om maten.

– Resultatet är ett kvitto på att vårt långsiktiga och gemensamma arbete fungerar. Det är också ett gott betyg till all vår duktiga personal som varje dag ser till att våra äldre får god och näringsriktig mat. En stor eloge till dem och alla de som dagligen jobbar med våra äldre och försöker sätta guldkant på deras tillvaro, säger Ann-Kristin Torstensson.