Uppsala är Årets Klimatstad 2020
Publicerad: 2020-05-15

Uppsala har för andra året i rad utsetts till Årets klimatstad av WWF Världsnaturfonden. Staden belönas för sitt starka helhetsgrepp i klimatarbetet. Målet är att bli en helt fossilfri välfärdskommun 2030 och att hela kommunen ska vara klimatpositiv senast 2050 för att bidra till global ekologisk återhämtning, skriver WWF i ett pressmeddelande.
– Utmärkelsen är ett kvitto på att det vi gör i Uppsala fungerar, och det vill jag tacka medborgare, medarbetare och politiker för. Men om vi som resursstark välfärdskommun ska göra vår del av det planeten kräver av oss behöver vi kavla upp ärmarna och öka takten från dagens 1-2 procent i utsläppsminskningar till 10-14 procent, säger Rickard Malmström, kommunalråd i Uppsala kommun.
Genom Uppsala klimatprotokoll stöttar 40 aktörer stadens mål. Man satsar bland annat på solceller med målet att täcka cirka fem procent av elbehovet i kommunen. Ett nytt, biobränslebaserat fjärrvärmeverk är under uppbyggnad, dessutom arbetar man för att fasa ut fossil plast genom upphandling och vid bland annat avfallsförbränning. Avfall omvandlas till biogas till kollektivtrafiken. Man satsar också på cykeltrafik genom 60 åtgärder och har utsetts till Årets cykelstad två år i rad, skriver WWF i pressmeddelandet.
WWFs stadsutmaning har funnits i Sverige sedan 2010 och i år har drygt 250 städer från 53 länder deltagit, en fördubbling mot förra året då Uppsala även stod som global vinnare.

Foto: WWF