Sveriges vassaste, offentliga måltider har utsetts!
Publicerad: 2017-09-19

Glädjetårarna strömmade nerför kinderna på kökschefen ”Patti” Pitpiengpen Uddén när Nannaskolan i Uppsala vann titeln Årets Skolrestaurang. Lika glad blev kocken Caroline Nordefors när Vardaga Silverpark i Täby tog hem segern i kategorin Årets Seniormåltid. Herrestorpskolan i Vellinge vann inte mindre än två prestigefyllda priser, Tunavallens förskola i Eskilstuna blev Årets Förskolekök och Karlstad tog hem den för året nya titeln Årets Hållbara Skolmatskommun.

Dessa var bara några av höjdpunkterna under White Guide Junior och White Guide Senior-galan som ägde rum på Eriksbergshallen i Göteborg i dag, tisdagen den 19 september, där pris delades ut i tretton kategorier under ledning av konferencier Tina Nordström och Lisa Lemke.

Under arbetet med White Guide Junior och White Guide Senior testades drygt 200 förskolor, skolor och seniorboenden från Vellinge i Söder till Luleå i norr, allt för att lyfta fram de bästa offentliga måltidsupplevelser som finns i Sverige i dag.

Här är vinnarna i samtliga 13 kategorier med juryns motiveringar:

Årets Skolrestaurang: Nannaskolan, Uppsala
”Ett vinnande exempel på hur samarbetet mellan anställda på alla nivåer, från politiker till pedagoger via kockar och rektorer, visar sig direkt på elevernas tallrikar.”

Årets Klimatkök: Tullängsgymnasiet, Örebro
”För att man medvetet, långsiktigt och seriöst satsar på hållbara måltider och aldrig, aldrig, aldrig tvekar att byta ut sämre livsmedel mot bättre i jakten på perfektion. Ni är ett föredöme!”

Årets Skolkock: Rasmus Dahl, S:t Petri Skola, Malmö
”För att du i en trist källarlokal har skapat en värld av musik, underbar mat och pedagogik som når fram till den sömnigaste gymnasieelev. Grattis, du är ljuset i källarmörkret och en oerhört värdig vinnare!”

Årets Hållbara Offentliga Restaurang: Herrestorpskolan, Vellinge
”Hög kompetens, sprudlande kreativitet och stor lyhördhet gör denna skolrestaurang till den hållbaraste i landet.”

Årets Gastronomiska Rektor: Tove Thyni, Herrestorpskolan, Vellinge
”För din outsinliga energi och sällsynta förmåga att samarbeta med alla från politiker till kockar, pedagoger och föräldrar – samt små och stora barn. Du är ett föredöme för Sveriges rektorer och förskolechefer!”

Årets Måltidschef: Madelene Lagerlöf, Örebro
”För att du behärskar varje aspekt av hur man bygger goda, offentliga måltider – från nöjda medarbetare till KRAV-certifieringar, via arbetsmarknadsåtgärder och måltider för döva. En bitvis problemtyngd kommun behöver en riktigt tung måltidschef, och det är du!”

Årets Hållbara Skolmatskommun: Karlstad
”För en aldrig sinande energi, ett stort fokus, en hög ambitionsnivå och en gigantisk portion jävlar anamma.”

Årets Förskolekök: Tunavallens förskola, Eskilstuna
”För att ni med fantastisk mat och exemplarisk pedagogik bjuder de minsta matgästerna på en gastronomisk äventyrsresa i förstaklasskupén – dag efter dag.”

Årets Förskolekock: Miljana Vulovic, Hamiltons förskola, Helsingborg
”För att du med kärlek, fantasirikedom och stor yrkesskicklighet ägnar dina dagar åt att fostra matsmarta barn. En bättre förebild för landets förskolekockar går knappast att hitta!”

Årets Seniormåltid: Vardaga Silverpark, Täby
”Här är alla bitar på plats: stämningen, smaken, näringen, det visuella, miljön och omsorgen. Och trots att arbetet redan är på topp jobbar både köks- och boendechefen ständigt mot ännu högre mål. Detta med kunskap, värme och engagemang.”

Årets Seniorkock: Ingela Brännehed, Tubberödshus äldreboende, Tjörn
”För att du visar dina matgäster sann respekt och tar dig tid att lyssna till deras berättelser. Men också för att du tar till vara dessa erfarenheter, för att sedan omsätta dem i gudomliga maträtter som väcker minnen och känslor till liv.”

Årets Boendechef: Nicola Youngman, Vilhelms Gård vård- och omsorgsboende, Knivsta
”För att du har järnkoll på det stora – strukturen, rutinerna, samarbetena. Men också för att du på allvar förstår vad ett varmt bemötande och barndomens dofter kan betyda för en gammal människa.”

Årets Stjärna: Jenny Christoffersson Jönsson, Hylliehemmet, Malmö
För att du skänker lycka åt dina seniorer med fantastiska matkreationer, men också för din strävan att via sociala medier lysa upp gastronomins mest undanskymda hörn.”

Läs mer på www.whiteguidejunior.com
För mer information, kontakta par@bergkvistpublishing.com