Minskad cancerrisk med fullkorn
Publicerad: 2017-09-14

En nyligen publicerad rapport av World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research bekräftar att fullkorn minskar risken för tarmcancer, rapporterar Brödinstitutet.

– Men fullkornet är fortfarande lite av en doldis i folkhälsosammanhang i Sverige, säger Maria Sitell, talesperson och dietist på Brödinstitutet. Bara en av tio personer äter tillräckligt med fullkorn. Med tanke på alla de positiva egenskaper som finns i fullkornet vill vi lyfta fram att tre-fyra skivor av fullkornsbröd är riktigt bra för hälsan i flera avseenden.

Rapporten drar slutsatsen att fullkorn minskar risken för den tredje vanligaste cancerformen i Sverige då de som åt tre portioner fullkorn (90 gram) minskade risken för tjock- och ändtarmscancer med 17 procent. Rapporten är en sammanfattning av alla publicerade studier sedan förra rapporten utkom 2011.

– Den bekräftar vad studier under senare år visat, att fullkorn förutom att minska risken att drabbas av diabetes typ 2 och hjärtsjukdom, också skyddar mot tjock- och ändtarmscancer, säger Rikard Landberg, professor i mat och hälsa vid Chalmers tekniska högskola. Utmaningen ligger nu i att få människor att äta mer fullkorn istället för annat mindre nyttigt. Här finns stor potential för att ta fram nya produkter.

Tjock- och ändtarmscancer är en vanlig cancerform där ungefär hälften av fallen skulle kunna förebyggas med förändrade mat- och livsstilsvanor som att äta mer fullkorn, mer grönt och frukt och röra sig mer. Varje år drabbas omkring 6 500 personer av tjock- och ändtarmscancer vilket gör den till den tredje vanligaste cancerformen i Sverige.

Rapporten är baserad på 99 olika publicerade studier från hela världen med totalt 229 miljoner undersökta människor.