Svenskar äter mer kött än någonsin
Publicerad: 2017-03-08

Trots det växande intresset för vegetariskt, nådde förbrukningen av kött och ägg i Sverige en ny rekordnivå 2016. Det skriver Jordbruksverket i en ny rapport.

Den totala förbrukningen av kött, vilket innebär slaktvikten men inte den faktiska konsumtionen, ökade med ett halvt kilo per person till 87,7 kg. Det innebär att vi förbrukar mer kött än någonsin. Under flera år har det även skett en omfördelning mellan köttslagen – vi äter allt mindre griskött och mer fågel, som nådde en ny högstanivå för sjunde året i rad. Även förbrukningen av lammkött ökade något. Den svenska äggmarknaden växte kraftigt, produktionen av ägg ökade med över tio procent och förbrukningen av ägg nådde liksom fågel en ny svensk rekordnivå.
Produktion och export av nöt-, gris- och lammkött minskade medan utvecklingen var positiv för fågel och ägg. Importen av alla produkter utom griskött ökade. Den andel av förbrukningen som producerats i Sverige steg för griskött, matfågel och ägg, medan den sjönk för nöt- och lammkött.