Svenska grisfötter heta i Afrika
Publicerad: 2021-01-28

Svenskarna föredrar filé och kotlett, men visste du att Svenska grisfötter är hett eftertraktade på matmarknader i Afrika? För nästan 30 år sedan började Åke Håkanssons företag Entradia exportera grisfötter till Afrika.

Hur kom ni på idén?
– Jag mötte en man från Västafrika här i Sverige och han berättade att man importerade mycket mat där nere. Vi åkte ner och gick på marknader och frågade vad de ville ha. Bland annat ville man ha saltade grisfötter, och eftersom jag tidigare jobbat i slakteribranschen tänkte jag att ”det är enkelt, det fixar vi”. I Sverige blev grisfötterna antingen hundmat eller destruerades.

Hur ser man på grisfötter i Afrika kontra Sverige?
– Man vill gärna ha hårda, sega saker som man kan äta med fingrarna. Man använder det också som buljongtärning i grytor. Man tuggar sönder benen också. Filén är inte intressant, den är alldeles för mjuk. 2020 exporterade vi 1000 ton till Ghana, Liberia, Sierra Leone och Angola.

(Gris)fotnot: Enligt Sweden Africa Chamber importerar vi allt mer livsmedel från Afrika, men exporten från Sverige till Afrika går lite upp och ner.