Matkreatör ska lyfta skånsk sjukhusmat
Publicerad: 2021-01-29

Nu ska sjukhusmaten i Region Skåne få sig ett rejält lyft tack vare en nyanställd matkreatör. Den som har fått jobbet är Daniel Lund, som bland annat var med i guldlaget i Culinary Olympics storköksklass 2020.

Grattis till jobbet! Vad gör du just nu?
– Jag befinner mig i köket på sjukhuset i Ängelholm. Här tar jag fram nya recept tillsammans med de andra kockarna; utifrån dem skapar vi sedan menyer som ska användas i projektet Nya Patientmåltider. Vi har provlagning och avsmakning.

Du  jobbade tidigare med ICA:s mat. Varför ville du sadla om?
– Jag tror jättemycket på det här projektet. Patienterna kommer att kunna äta när de vill och välja fritt från en större meny med tolv varmrätter och en rad smårätter. Vi kommer också att få en större kontroll över matsvinnet.

Hur har ni lagt upp matlagningen?
– Vi går över till cook and chill, vilket innebär att maten lagas från grunden, packas i portioner och kyls ner. Efter beställning värms den sedan på avdelningen. Tanken är att rätterna ska bygga på igenkänning, man ska kunna känna sig trygg med dem, men de måste ändå ha en knorr och kännas fräscha.

När blir det skarpt läge?
– I september drar vi igång en pilot på fem avdelningar i Malmö och 2024 ska maten rullas ut i stor skala.

Helena Rappe, områdeschef, varför valde ni att skapa den här tjänsten?
– I samband med projektet Nya Patientmåltider ville vi få in någon som kunde lyfta våra recept. Vi har heller inte haft kallmatsproduktion innan så även detta behövde ses över. Det var många kvalificerade sökande men valet föll på Daniel utifrån hans personlighet och erfarenhet.

Foto: Björn Rudnert