Svensk julskinka och Tegnell i topp på julbordet
Publicerad: 2020-12-04

Igår presenterade branschorganisationen Livsmedelsföretagen sin årliga julmatsundersökning. Skinkan är fortsatt favorit på julbordet följt av Janssons frestelse och sill, medan Julmust är ohotad på dryckesfronten och drömgästen vid julbordet är statsepidemiolog Anders Tegnell. I pandemins 2020 tycks intresset för svensktillverkade produkter av hög kvalité särskilt viktigt för vårt julbordsfirande, skriver Livsmedelsföretagen i ett pressmeddelande.

På uppdrag av Livsmedelsföretagen har Demoskop frågat över 1 000 svenskar hur de kommer att äta, dricka och fira jul i år. Årets undersökning visar på ett fortsatt stort intresse för svensktillverkad och högkvalitativ mat och dryck i kris- och högtider. Kött- och chark är fortsatt populärast på svenskarnas julbord, även om framförallt yngre vill se mer grönt och icke-animaliskt.

– En positiv effekt av pandemin är att var fjärde svensk har minskat sitt matsvinn. Och inför jul tycks mer kvalitet snarare än kvantitet vara melodin, även om utbudet fortsätter att breddas. Detta är, i kombination med det minskade antalet julbord, är också positivt ur matsvinnshänseende, säger Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen.

Viktigast för svenskarna när de handlar mat och dryck till julbordet är att köpa svenskt; följt av att varorna håller hög kvalitet. Däremot är det är mindre viktigt att julmaten är nyttig. De traditionella julrätterna som julskinka, Janssons, sill, lax och köttbullar är fortsatt i topp. 1 av 10 säger att de kommer äta mindre kött den här julen, men samtidigt säger 1 av 6 att de kommer äta mer svenskt kött.