Största gymnasiet slutar med rött kött
Publicerad: 2019-02-21

Stockholms största gymnasium, Anna Whitlocks gymnasium, har slutat servera rött kött i skolrestaurangen.
– Vi vill lyfta och främja det gröna köket. Det är mest hållbart och framtidens kök utan tvivel, säger restaurangchefen Michaela Tengblad till Expressen. I stället får de drygt 2 000 eleverna välja från en buffé där det mesta är veganskt eller vegetariskt.
– Köttkonsumtionen som den ser ut i dag är inte globalt hållbart eller miljöanpassat överhuvudtaget, säger Michaela Tengblad. Vi vill lyfta och främja det gröna köket. Det är mest hållbart och framtidens kök utan tvivel.
Förutom vegansk och vegetarisk mat serveras också fisk och svensk kyckling. Reaktionerna är enligt Michaela Tengblad väldigt positiva.
– De känner trygghet i att inte behöva oroa sig för den här typen av skandaler som det var med köttet från Polen. (…) De är väldigt medvetna och vet om att det inte finns någon plan B för vår planet. Det är väldigt häftigt att se och nu måste vi vuxna visa vägen, säger hon till Expressen. Hon påpekar också att lunch på skolan ska vara en del av lärandet och successivt vill man öka elevernas medvetenhet om en sund och hållbar matlagning.