Södertälje djurvänligaste kommunen
Publicerad: 2019-06-25

Södertälje är Sveriges djurvänligaste kommun enligt landets största djurrätts- och djurskyddsorganisation Djurens rätt.
Kommunen prisas bland annat för att satsa mycket på vego i skolan med 1-2 dagar helvegetariska måltider i veckan i samtliga skolverksamheter, och för mycket höga krav vid upphandling av kött och mjölkprodukter och mycket höga krav vid upphandling av ägg (djurskyddskrav som går längre än både svensk lagstiftning och EU-ekologiskt).
– Hållbar livsmedelsproduktion har länge varit en utgångspunkt för de kommunala måltiderna, och i det arbetet så är en naturlig del att förespråka vegetabilier framför kött, säger kostchef Sara Jervfors i ett pressmeddelande.
Hon fortsätter:
– I vår livsmedelspolicy säkerställer vi att de produkter som inhandlas och tillagas i kommunens verksamheter inte bara uppfyller svensk lagstiftning men helst också är KRAV-certifierade. Jag hoppas att den här fina utmärkelsen kan inspirera fler kommuner.
Rankingen baseras på resultatet av en enkätundersökning i Sveriges kommuner som handlar om vilka djurvänliga beslut kommuner tagit. I undersökningen har 94 procent av Sveriges 290 kommuner medverkat.
Djurens rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation. Kartläggningen består av tre delar: hur mycket kommunen satsar på vegetariskt och veganskt, djurskyddskrav vid upphandling samt en grupp av områden som påskfjädrar, djurförsöksfria hygienprodukter och begränsningar av fyrverkerier.

Foto: Södertälje kommun. Fr. v: Sara Jervfors, måltidschef, Hanna Klingborg, kommunalråd och ordförande i hållbarhetsutskottet.