Snuskigt förskolekök i Malmö fick akutstängas
Publicerad: 2016-03-03

Spindlar i köket, magsjuka barn, fläsk som förvarades i rumstemperatur. Detta var bara några skäl till att Gyllebo Förskola i Malmös kök fick akutstängas. Bakom köket står en tidigare prisbelönt förskolekock med höga ambitioner.

“På Gyllebo förskola finns ett tillagningskök som lagar frukost, lunch och mellanmål varje dag. Köket fokuserar på att inhandla ekologiska och kravmärkta varor så långt det är möjligt.” Så lyder presentationen på Malmö Stads hemsida. Förskolekocken, som tillsammans med en kollega placerade sig på åttonde plats i White Guide Junior 2014 på sin förra arbetsplats, har lång erfarenhet både från offentlig gastronomi och fine dining. Han driver också en blogg där maträtterna presenteras. Men den verklighet som beskrivs i Sydsvenskan är en annan.

Den 18 februari fick miljöförvaltningen larm om allvarliga brister i köket på Gyllebo förskola. Förskolepersonal berättade i ett brev om ett smutsigt och mögelangripet kök och om fläskkött som förvaras i rumstemperatur. Miljöförvaltningen gjorde omedelbart en oanmäld inspektion i förskoleköket och tog det mycket ovanliga beslutet att akut stänga förskoleköket. Detta skriver Sydsvenskan.

I miljöförvaltningens kontrollrapport står det bland annat:
Verksamheten har stora rengöringsbrister, exempelvis konstaterades rester av livsmedel på diskad disk.
Skadedjur (spindlar) fanns i köket.
Personalen “saknar adekvata kunskaper i allmän livsmedelhygien”.
Delar av köket var belamrat av sopor och kartonger.
Ett läkemedelsklassat kosttillskott förvarades i en olåst draglåda i köket.
Nerkylning av mat sker under 19 timmar i rumstemperatur, vilket innebär en snabb tillväxt av bakterier.
I en trasig soppåse i frysen låg flera hummerhuvuden, vilket innebär stor risk att allergener sprids.
Efter miljöförvaltningens akutstängning har förskolan fått mat från Mellanhedsskolan.

Förskolefchefen Kerstin Rälg Olsson säger till Sydsvenskan att åtgärder har vidtagits. I dag ska miljöförvaltningen på nytt besiktiga förskoleköket.

Magasin Måltid har förgäves försökt nå ansvarig förskolechef samt kökspersonal för en kommentar. Enligt uppgift från en pedagog är kocken sjukskriven.