Snabbodlade grönsaker fattiga på näring
Publicerad: 2016-01-18

Den ökade efterfrågan på grönsaker har en baksida: De kommersiella växtförädlarna fokuserar på att ta fram snabbväxande grönsaker som ger stor avkastning. Enligt en granskning från Sveriges Radio Ekot innehåller dessa inte lika mycket näringsämnen som de vanliga, mer långsamväxande. Forskning visar också att ekologiskt odlade grönsaker innehåller mer näringsämnen eftersom de får växa utan att stressas fram, vilket innebär att de producerar mer näringsämnen.
Ett exempel är lykopen som bland annat ger skydd mot cancer. Tomater har mycket av detta ämne men enligt forskning innehåller de snabbväxande och billigare tomaterna inte alls lika mycket lykopen som de mindre dyrare varianterna.
Tomatodlaren Susanne Andersson från Halland berättar för Ekot att hennes storsäljande tomat vid en test visade sig innehålla hälften så mycket lykopen som en annan sort som ger tio procent mindre skörd, och som därmed är dyrare.
Företaget Monsanto är världsledande inom växtförädling och bekräftar till Ekot att det finns en motsättning mellan stor och snabb produktion och nyttiga grönsaker.