För ett år sedan skrev Magasin Måltid om hur Åre Kommun stänger samtliga tillagningskök i kommunens förskolor utom ett. I dag rapporterade Sveriges Radio P4 Jämtland att kommunen slutar servera KRAV-märkt köttfärs eftersom det blivit för dyrt, samt att beslutet mötts av kraftig kritik från elever på Duveds skola.
Agnetha Olofsson, Måltidschef i Åre Kommun, varför har ni valt att sluta med KRAV-färsen?
– Vi har ett verksamhetsmått att 30 % av våra totala inköp av livsmedel ska vara ekologiska, kravmärkta och MSC-märkt råvara. De senaste månaderna har köttfärsen gått upp så mycket i pris, så nu har vi plockat bort den, det är för att vi ska kunna hålla oss till de 30 %.
Stängningen av förskoleköken – handlar den också om besparingar?
– Vi har ett sparpaket ja, och förra året fick vi uppdraget att minska antalet tillagningskök i förskolorna. Då var vi uppe i totalt 21 kök och när vi är i mål ska vi ha 7 – ett i varje by.
Hur har folk reagerat på stängningarna?
– Det har varit otroligt stormigt från föräldrarna och förskolepersonalen men bland kökspersonalen har det gått väldigt bra, trots att en del har fått flytta på sig.
Kommer det att bli mer nedskärningar i Åre framöver?
– För vår del tror jag inte det, även om kommunen som helhet behöver spara.