Kornet – råvarornas nya hjälte
Publicerad: 2016-02-09

Att äta bröd baserat på kornkärnor ger goda och snabba effekter på hälsan, visar ny forskning vid Lunds universitet. Det är kostfiberblandningen i kornkärnorna som minskar aptiten, reglerar blodsockret samt minskar risken för både diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar, menar forskarna.
Studien gjordes på friska, medelålders personer under tre dagar. Dessa fick äta ett bröd baserat på kornkärnor till tre mål om dagen, frukost, lunch och middag. Morgonen efter gjordes en undersökning av riskmarkörerna för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar som visade att försökspersonernas ämnesomsättning påverkats positivt. Bland de positiva effekterna märktes minskat blodsocker- och insulinpåslag, ökad insulinkänslighet och en förbättrad aptitreglering. Enligt forskarna uppkommer dessa effekter när kostfiberblandningen i kornkärnorna når tjocktarmen och stimulerar tillväxten av goda bakterier och frisättningen av viktiga tarmhormoner.

Forskarnas tips för en jämn blodsockernivå:

– Välj bröd med så stor andel hela kärnor som möjligt. Blanda gärna sädesslag.
– Undvik vitt mjöl.
– Blanda i kornkärnor i soppor och grytor i ersättning för ris.
– Ät mycket bönor och kikärtor, de innehåller en bra blandning av kostfiber och påverkar hälsan positivt. Försök att använda cerealier med så intakt struktur som möjligt, hellre hela kärnor än fint mjöl.